Finanssiala tarvitsee paikallisia suomalaisia integraattoreita enemmän kuin koskaan

Peruspankkijärjestelmät ja muut ydinreskontrat hankitaan nykyisin ulkomaisilta toimittajilta. Tämä tekee käyttöönottoprojektien ja jatkuvien palveluiden jämäkästä mutta ketterästä hallinnasta entistä tärkeämpää.

 

Integraattorilla tarkoitetaan IT-alalla valmisjärjestelmiä toisiinsa kytkevää jatkuvien palveluiden IT-toimijaa. Evolvitin tapauksessa ajattelemme integraattorin roolia laajemmin: me myös toteutamme ohjelmistokehitystyönä ne osa-alueet, joista valmisjärjestelmät eivät suoriudu tarpeeksi hyvin. Näitä ovat esimerkiksi modernit älykkäät asiakaskohtaamisen työvälineet mobiilissa ja konttorissa (Lue myös: Evolvit on Aktian strateginen kumppani) sekä tietovarasto- ja analytiikkaratkaisut (Moderni raportointijärjestelmä Elolle).

 

Alalla tapahtuu isoja liikkeitä. Nordea ja Aktia ottavat käyttöön sveitsiläisen Temenoksen peruspankkijärjestelmää (www.tivi.fi/Kaikki_uutiset/vanhat-it-jarjestelmat-hidastavat-pankkeja-nordea-ja-aktia-ryhtyivat-jattipaivityksiin-6548802). Norjalainen Evry on vahvoilla Säästöpankkien perusjärjestelmätoimittajaksi (www.kauppalehti.fi/uutiset/norjalainen-evry-laajentaa-suomen-markkinoille–ostaa-suomalaisen-samlinkin—kilpailimme-kovaa-tasta-sopimuksesta/F5xWC5sT). Suomesta löytyy varmasti jatkossakin hyvää digitaalisen asiakaskohtaamisen osaamista. On silti vaarana, että käynnissä olevassa murroksessa häviää iso määrä perusjärjestelmäosaamista. Tämä on uhka, joka toisaalta avaa mahdollisuuden Evolvitin kaltaiselle, ydinpankkijärjestelmiä osaavalle (Lue myös: Hypo valitsi Evolvitin kiinnitysluottopankin toiminnanohjaukseen), ketterälle ja luotettavalle paikalliselle integraattorille.

 

Haasteena on toki, että integraattorillekin tarvitaan jossain tilanteista kansainvälistä läsnäoloa. Pankki- ja vakuutusalan isot talot ovat usein vähintään pohjoismaiden laajuisia. Tämä vaatii Evolvitin kaltaisilta keskikokoisilta toimijoilta edelleen lisää kasvua kohti raskaampaa sarjaa. Meillä on jo pohjoismaisesta yhteistyöstä integraattoriroolissa hyvää kokemusta esimerkiksi Handelsbankenissa (Lue myös: Evolvit toimittaa Handelsbankenille HiQ:n FRENDS-palveluväylän).

 

Ensimmäisellä vuosineljänneksellä 2017 Evolvitin liikevaihto kasvoi 35 % ja tulos 42 % edellisen vuoden 2016 lukuihin verrattuna. Myös myynnin tilauskirja eli voitetut kaupat ovat 40 % yli alkuvuodelle budjetoidun tason. Tämä on hyvä merkki siitä, että jotain tiimimme tekee oikein, ja se motivoi edelleen kehittämään nykyistä hyvään asiakaspalveluun perustuvaa integraattorimalliamme.

Jaa tämä artikkeli: